KoBiDo

Japanse gezichtsmassages zijn tegenwoordig enorm populair. Vaak worden ze zelfs onterecht Kobido genoemd. Maar om Kobido te kunnen en mogen uitoefenen heb je een jarenlange training nodig. Therapeuten en schoonheidsspecialisten die een één of twee daagse training hebben gevolgd bij een westerse instelling noemen hun behandelingen dus onterecht Kobido.  Om Kobido te mogen beoefenen en dus ook de naam te mogen gebruiken zul je in opleiding moeten zijn geweest bij de meester van Kobido hemzelf. Sinds 2005 is Dr. Shogo Mochizuki de 26e meester in Kobido. Ik mag mij met trots één van zijn leerlingen noemen.

 

KoBiDo betekent letterlijk vertaald het pad van de klassieke schoonheid en dus niet Japanse gezichtsmassage. Het is een naam, een afstamming die al eeuwen Japanse gezichtsmassage aanbiedt. De primaire focus van Kobido ligt op de gezichtsbehandeling, maar het omvat ook behandeling andere behandelingen die zich focussen op bv. handen of voeten.
Er worden veel Japanse gezichtsmassages aangeboden die zich baseren op de eenvoudige streeltechnieken van anma of shiatsu. In Japan is Kobido de oudste en meest technische gezichtbehandeling die er bestaat. Het is gebaseerd op de 48 Ancient Signature Techniques ( in deze 48 categorieën zijn nog eens 1000 technieken ondergebracht). Deze technieken zijn vaak lastig aan te leren door de therapeut aangezien zij veel vragen van het buigen en hervormen van de hand. Het vraagt dus veel toewijding en jarenlange studie om dit onder de knie te krijgen. Alleen als je deze 48 technieken heb geleerd van de meester zelf mag je je een Kobido beoefenaar noemen.

 

Geschiedenis van Kobido

Kobido is bedacht door twee Anma-meesters. Anma is de oudste, en vroeger ook de enige, massage techniek uit Japan. Shiatsu is ook afgeleid van Anma. Deze massage bestaat al duizenden jaren in Azië. Waar deze massage precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. In 562 n.ch kwam Anma via China naar Japan. De geboorte van Kobido vond plaatst in 1472. Twee grote concurrerende Anma-meesters streden tegen elkaar in een wedstrijd, waarin de anma techniek Kyoku-te werd gebruikt bij een gezichtsbehandeling, in een herberg in Suruga. De wedstrijd duurde maanden, waardoor de twee meesters veel respect voor elkaars vaardigheden kregen. Hierdoor besloten ze samen te werken aan een nieuw huis, genaamd Kobido. Zij bedachten de 48 signature technieken, die zich onderscheidde van de Anma-technieken. Het Kobido-huis opende zijn deuren langs de Tokaido weg (tussen Tokyo en Osaka) en werd enorm populair. Sinds deze tijd werd Kobido doorgeven door nieuwe meesters. In het Meiji-tijdperk (rond 1888) kwamen Franse massagetechnieken en gezichtsbehandelingen naar Japan. De Kobido-kliniek is toen onder deze Franse invloeden zijn eigen regime gaan aanpassen met meer diepgaande behandelingen. Hydraterende en verzorgende reinigingsproducten en maskers werden vanaf deze periode geïntegreerd.
Na de tweede wereld oorlog verhuisde de 25e generatie meester Dr Ito de Kobido-kliniek naar Ginza, Tokyo. Deze kliniek was zeer exclusief en alleen toegankelijk voor de rich and famous van Japan. Meester Ito nam in zijn hele periode maar 3 leerlingen in dienst. In 2005 vlak voor de dood van meester Ito in 2006 werd één van deze leerlingen, dr. Shogo Mochizuki, aangesteld als 26e generatie meester en afstammeling van het Kobido-huis. Dr. Shogo Mochizuki is een van de meest ervaren en deskundige beoefenaars van Japanse massage en lichaamswerk ter wereld en begon zijn studie op 4 jarige leeftijd bij zijn grootmoeder. De familie Mochizuki beoefend al meer dan 250 jaar Oost-Aziatische geneeskunde in Japan. Hijzelf begon met het bestuderen van Kobido in 1977 bij de 25e generatie meester Ito.

 

Filosofie van Kobido

De filosofie van Kobido is dat ultieme schoonheid voorkomt uit een perfecte balans tussen fysieke, emotionele en spirutuele gezondheid. Er wordt gebruik gemaakt van trillingstechnieken om spierspanning te verminderen en om gifstoffen uit het lymfesysteem te elimineren

Het is een ontspannende Japanse gezichtsmassage, waarbij wordt gewerkt op de meridianen, tsubu (acupressuurpunten), het lymfesysteem en de bloedcirculatie.
Het gezicht reflecteert de gezondheid van het hele lichaam. Aan de gezichtstonen kan men zien of iemand een goede gezondheid heeft, veel of weinig stress, een goed dieet etc.

 

 

Enkele voordelen van KoBiDo:

Het vermindert rimpels en is tevens de beste preventie tegen rimpels.
Rimpels zijn niet makkelijk te behandelen. Het is een product van geleidelijke ondervoeding van de huidcellen en moeten worden behandeld met diepere behandelingen. Maskers, crèmes etc. behandelen alleen het huidoppervlak en de oppervlakkige lagen net onder het huidoppervlak. Het stimuleert de gezichtszenuwen die de huidcellen bereiken, het verbeteren van de bloedstroom, verdeling van de voedingstoffen, en het verwijderen van gifstoffen en dode huidcellen. Hierdoor kan de huid zichzelf herstellen.

Het verdrijft gifstoffen die vanuit verschillende weefsels naar de huidoppervlakte stijgen. Deze gifstoffen worden afgevoerd naar het lymfesysteem zodat ze op een natuurlijke wijze worden verbannen.

Het gebruikt kleine, maar diepe spiermanipulatietechnieken om samengetrokken spierweefsels vrij te maken. Dit blokkeert de beperking van de bloedstroom en laat vers bloed circuleren om het oppervlak van het gezicht binnen te dringen, waardoor zuurstof en voeding aan de huidcellen wordt gegeven. Alleen wanneer deze circulatie ongehinderd wordt kunnen huidcellen herstellen en zichzelf verjongen.

 

De behandeling

Om te beginnen krijg je een reiniging van het gezicht met olie. Daarna wordt er gebruik gemaakt van de Otefuki techniek. Bij deze bekende Japanse techniek wordt een warme handdoek gebruikt. Deze wordt aangebracht voordat de huid wordt voor de aanvang van een behandeling. Het aanbrengen van een handdoek met hete dampen zal poriën van de huid van het gezicht openen en laat de de behandeling en de beautyproducten doordringen tot in de diepste lagen van de huid. Daarna zal er, zoals gebruikelijk bij Japanse schoonheidsrituelen, een tweede reiniging plaatsvinden met behulp van een lotion. Nu het gezicht zuiver is zal de KoBiDo-behandeling plaatsvinden. Aan het einde van de behandeling krijg je een heerlijk verzachtend sheet masker en zal je huid nog gehydrateerd worden met een vocht inbrengende crème.

 

Ruhaku

Bij KoBiDo wordt gewerkt met de 100% natuurlijke en eco-gecertificeerde producten van Ruhaku. Deze producten bevatten o.a. Gettou, een gemberachtige plant die alleen groeit op Okinawa. Door de uitzonderlijk hoge concentratie antioxidanten leveren deze producten een hoog verjongings effect. De producten bevatten ook Umibudo, zeedruiven, deze zijn rijk aan proteïnes and vetzuren die de natuurlijke huidbarrière helpt versterken en de huidelasticiteit bevordert. Alle producten van Ruhaku zijn eco-gecertificeerd, biologisch en niet op dieren getest.

 

Deze behandeling wordt gegeven op de Japanse manier, d.w.z. op een Futon (Japanse matras) en duurt ongeveer 90 minuten. Indien je liever de massage ontvangt op de massagetafel, geef dit dan van te voren aan.