Betekenis Sakura

Sakura

Van kleins af aan heb ik een grote liefde voor Japan. Dit land en zijn mensen heeft mijn hart al decennia geleden gestolen. Ieder seizoen in Japan komt ten volle tot zijn recht. Op mijn vele reizen door Japan heb ik al deze seizoenen mogen meemaken. Ondanks dat ieder seizoen prachtig is heb ik toch gekozen voor de naam Sakura, puur om de prachtige betekenis hiervan.

 

Sakura

Zacht, delicaat en mooi. Kersenbloesem is een van de meest bewonderde bloemen ter wereld. Deze bewondering is vooral sterk in Japan, waar kersenbloesem al eeuwen hoog in het vaandel staat.

 

In Japan is de kersenbloesem bekend als ‘Sakura’ en het belang ervan als cultureel icoon is moeilijk te overschatten.

 

Eerst, en vooral, is de bloesem een symbool van de lente, omdat de Sakura een van de eerste bloesem is die bloeit als het warme weer terugkeert na de winter. In diezelfde geest staat de bloesem ook voor hoop, vernieuwing en jeugdigheid. Thema’s nauw verbonden met het lenteseizoen zelf.

 

Tijdens de Heian Periode ( 794 – 1185) begon de bekende traditie van feestjes en picknicks om de bloesems samen te gaan aanschouwen. Aanvankelijk een aristocrate bijeenkomst, waar hordes mensen samenkomen om de nieuwe bloeiende kersenbomen te aanschouwen, is dit vandaag de dag nog steeds een levendige traditie in heel Japan. Deze viering wordt in Japan ‘Hanami’ genoemd.

 

Een ander essentiele betekenis van de Sakura vergt een beetje meer inbeelding. Omdat de bloem maar een korte tijd bloeit voordat ze weer van de bomen vallen, worden ze gezien als symbool van vergankelijkheid. Samen met sneeuw en de maan is Sakura een onderdeel van een groep die in de Japanse cultuur bekend staat als ‘ Setsugekka’ of ‘De 3 schoonheden van de natuur’. Omdat sneeuw makkelijk smelt en de maan constant van vorm verandert. Alle aspecten, Sakura, sneeuw en maan, relateren naar de vergankelijkheid. Of op een iets minder lyrische toon: ‘ De vergankelijkheid van Sakura is ook een associatie met Japanse, elite krijgers; de Samurai. De dood van de jonge vechters werd vergeleken met de korte bloeitijd en het vallen van de Sakura.

 

Sakura is op zichzelf ook symbolisch geworden en vertegenwoordigt Japan, evenals de Japanse cultuur.